A koronavírus információs vonal telefonszáma: (06-80) 277-455; (06-80) 277-456

Bölcsődék napja

A bölcsődék napja alkalmából szervezett szakmai napot a Csillagsziget és a Juniorka Bölcsőde. A rendezvényen szakavatott előadóktól kaptak, a mindennapi munkában is alkalmazható útmutatást a kisgyermeknevelők.

 

2010-től ünnepli a szakma a bölcsődék napját április 21-én, mivel 1852-ben ezen a napon nyílt meg az ország első bölcsődéje Pesten. Akkoriban azokon a településeken jöttek létre bölcsődék, ahol jellemző volt a nagyipari termelés, és sok nőt foglalkoztattak például mosodákban, textiliparban.

A világ első bölcsődéje Párizsban nyílt meg 1844-ben, néhány év múlva már hazánkban is megindult a szervező munka. 1852-ben bölcsőde-egylet alakult Pesten Majer István püspök és nagyprépost, valamint Forrayné Brunszvik Júlia - Brunszvik Teréz, az első magyar óvoda alapítója unokahúgának - támogatásával.

 

A szakmai napon Michl József polgármester mondott köszöntőt, melyben kitért arra, milyen felbecsülhetetlen, értékes munkát végeznek azok, akik a legkisebbeket gondozzák.

- A mai önző világban önök önzetlen, segítő munkát végeznek, s mi igyekszünk mindent megtenni annak érdekében, hogy tevékenységük ne erőfeszítés, hanem szeretettel végzett foglalatosság legyen. Országunk vezetőinek célkitűzése, hogy olyan segítő kezet kell nyújtani a családok felé, hogy érdemes legyen gyermekeket nevelni – hangsúlyozta a polgármester. Michl József köszönetet mondott az összes kisgyermeknevelőnek, külön kiemelve Séráné Kovács Gizella lelkiismeretes munkáját, aki a Csillagsziget Bölcsőde vezetőjeként hosszú évek óta gondoskodik az intézménybe járó apróságokról. Az itt folyó munkát miniszteri elismerő oklevéllel is jutalmazták a napokban.

A szakmai fórumra hangolódást Szűcs József pedagógus éneke vezette be, majd dr. Németh Tünde gyermekgyógyász, pszichoterapeuta beszélt a nemrégiben Magyarországon elindult új irányzatokról. - Az új kutatások egyre inkább a korai szülő-csecsemő interakciókra fókuszálnak, fontos a születés előtti kapcsolat kialakítása a magzattal – mondta a gyakorló orvos. A családi mediáció szerepéről Nagy Zsóka tartott előadást, majd a résztvevők közösen látogattak el a budapesti bölcsőde múzeumba.