A koronavírus információs vonal telefonszáma: (06-80) 277-455; (06-80) 277-456

Spanyolos siker az Eötvösben

Az Eötvös József Gimnázium volt a helyszíne a XXI. Országos spanyol nyelvű vers- és prózamondó versenynek. A rangos megmérettetésen tizennyolc középiskola ötvenkét tanulója vett részt, akik az ország minden szegletéből érkeztek.

 

Az egyik fő szervező, Kisék Ágnes, a gimnázium tanára tájékoztatott, hogy a verseny négy kategóriában zajlott: kötelező és szabadon választott vers, illetve kötelező és szabadon választott próza. A kötelező vers a XIX. századi spanyol költő, Gustavo Adolfo Bécquer IV. rím című verse, a kötelező próza szövege pedig Semana Santa en Guatemala – Nagyhét Guatemalában című újságcikk részlete volt. A versenyzőket minden kategóriában háromtagú zsűri értékelte, amelynek tagja volt Eva García Canizares, a budapesti Cervantes Intézet tanára és Carles Bartual Martín, az ELTE Spanyol Tanszékének spanyol-katalán lektora.

- A diákok a verseny lezajlását követően könnyed kikapcsolódás során megismerkedtek Tata nevezetességeivel is. Minden kategória első három helyezettjét értékes könyvjutalommal és oklevéllel díjazták, jutalmazták továbbá a legeredményesebb iskolát és a vers kategória összetett győztesét – tájékoztatott Kisék Ágnes.

 

A legeredményesebb iskola a Kispesti Károlyi Mihály Magyar-Spanyol Tannyelvű Gimnázium lett. A vers kategória összetett győztese címet Bíró Floransz Katalin a Kispesti Károlyi Mihály Magyar-Spanyol Kéttannyelvű Gimnázium tanulója kapta, aki megnyerte a verseny fődíját, a spanyolországi utazást. Megyénk legeredményesebb versenyzői: Gossler Enikő az Eötvös-gimnázium tanulója, aki szabadon választott vers kategóriában az első, kötelező vers kategóriában a negyedik helyezést ért el. Őt Kisék Ágnes készítette fel a versenyre. Daróczi Ákos a tatabányai Bárdos-gimnázium tanulója pedig szabadon választott vers kategóriában harmadik helyezést ért el. Felkészítő tanára:Varga Mária volt.