A koronavírus információs vonal telefonszáma: (06-80) 277-455; (06-80) 277-456

Látványos színfoltja lesz a tópartnak az ökoturisztikai központ

Beindult a nagyüzem Tata pályázati projektjeinek megvalósításában. Egyre szépül és fejlődik az Öreg-tó környéke is. Most a HódySport Egyesület bázisa, a kajak-kenu centrum vár a 413 millió 851 ezer forint értékű fejlesztésre.

 

Ebből 312 405 ezer forint a támogatási összeg, a további önerő összeget a helyi önkormányzat biztosítja. „Az Öreg tavi Ökoturisztikai Központ kialakítása a csatlakozó kerékpárutak felújításával Tatán és tematikus aktív turisztikai fejlesztések a kistérségben” című pályázatot a Regionális Fejlesztési Programok Irányító hatósága vezetője támogatásra érdemesnek minősítette.

 

A munkálatok már javában zajlanak, a projekt végső befejezési ideje augusztus 30. Impozáns létesítménnyel gazdagodik városunk.

Az építési folyamatot Horváthy Lóránt alpolgármester, Berczelly Attila, a Városkapu Zrt. vezérigazgatója és Császár Attila, HódySport SE vezetőedzője is megtekintette. Nos, ahogy Horváth Zoltán Zsolt projektvezető mondta, azt a csúszást, amely az Öreg-tó kései leengedése okozott, már behozták, így egyensúlyba kerültek a kitűzött határidős munkálatok.

– Megépült az új épület tóparti szintjének a szerkezete, amely várhatóan február végére készül el, de folyamatosan zajlik ezzel párhuzamosan az alatta lévő szintek építési munkája – ismertette Zsingor Attila, a kivitelező cég építésvezetője.

– A remek időnek köszönhetően jól haladnak a további munkálatok, az alsó szinten már a kőműves munkákat végzik. Horváth Zoltán Zsolt ismertette, hogy a szerkezetkész épület bokréta ünnepét március elejére tervezi a menedzsment. – A HódySport Egyesület munkája zökkenőmentes az építkezés alatt, és remélhetőleg a vizes szezon kezdetére birtokba vehetik az új létesítmény tóparti szintjét. A Magyar Kajak-kenu Szövetség eszközfejlesztésre, hajó és evező vásárlásra 10 millió forintos támogatást ad az egyesületnek, ezért sokat tett a Tatai Városkapu Zrt. Az egyesület a zrt. közreműködésével további 10 millió forint állami támogatásra is pályázik a Nemzeti Sportközpontok Igazgatóságánál – hangsúlyozta Horváth Zoltán Zsolt, aki nagyon elégedett az eddigi munkálatokkal.

Azt is elmondta, hogy a világszínvonalú tanmedence már elkészült, itt 9 kajakos és nyolc kenus tud egyszerre tréningezni.

A tervek szerint a tatai edzőborban készülő kajak-kenusok itt helyet kapnak majd, ennek a szövetség vezetői nagyon örülnek. Mi is a nagy jelentősége az ökoturisztikai központnak? Többek között kerékpáros centrum, bakancsos és vízi ökoturisztikai központ lesz, de közoktatási, testnevelési funkciókat is ellát majd. Ezen kívül a kajak-kenu sport és a tatai fesztiválok, valamint a tömegturisztikai igények kiszolgálása is fontos lesz a létesítménynél.

 

Horváthy Lóránt alpolgármester kiemelte, hogy az Által-ér-völgyi kerékpárút rácsatlakozva az Öreg-tavat átölelő útra, egyenesen vezet a megújulandó kajakházhoz, amely voltaképpen a város kiemelkedő „turista gyűjtőhelye” lesz a jövőben.