A koronavírus információs vonal telefonszáma: (06-80) 277-455; (06-80) 277-456

Tatán vette át a Magyar Érdemrend Tisztikeresztjét Erich Gscheidle

Tata testvérvárosának, Gerlingennek nyugalmazott hivatalvezetője, Erich Gscheidle  magas rangú magyar állami kitüntetésben részesült, melyet Tatán vett át. Az ünnepséget a városházán tartották, ahol Erich Gscheidle tatai barátai, tisztelői is megjelentek.

 

A Magyar Érdemrend Tisztikeresztjét Michl József országgyűlési képviselő, Tata polgármestere nyújtott át Erich Gscheidlének. A kitüntetési okiratot 2012-ben írta alá Áder János köztársasági elnök a jutalmazottnak a német-magyar kapcsolatok terén végzett kiemelkedő munkájáért, a Tatával, a kitelepített magyarokkal, a svábokkal való baráti és segítő tevékenységéért.

A gerlingeni volt hivatalvezetőt zenével köszöntötték, s Tata két alpolgármestere, Robozné Schőnfeld Zsuzsanna és Horváthy Lóránt is méltatta Erich Gscheidlét. Michl József ünnepi beszédében kiemelte, hogy a kitüntetett a magyar-német barátság igazi képviselője.

- Kiállt a kitelepített magyarországi svábokért, a Kőkúti iskolával és az Eötvös gimnáziummal ápolta a diákkapcsolatokat, hiszen tudta, hogy a jövő a gyerekekben rejlik. Tudta, hogy a gyökereket is meg kell ismerni, ezért azon is munkálkodott, hogy a tatai és a gerlingeni múzeum egymásra találjon. Sportbaráti kapcsolatokat épített, s sokat dolgozott azért, hogy a szociális területen, egyházi szinten is találkozások jöjjenek létre. Nagy szeretettel volt a tataiak iránt, mely meghatározó volt a kép település közti kötődésben – sorolta a polgármester Erich Gscheidle érdemeit, aki mindannyiunk előtt példa lehet.

 

A kitüntetés átvétele után Erich Gscheidle kifejtette, hogy nagy megtiszteltetés számára egy magyar állami elismerés.

- A díjat egy kicsit az életművemnek is tekintem, hiszen több mint negyed évszázada dolgozunk azon, hogy az emberek minden értelemben barátságot köthessenek egymással határok nélkül. Amikor 1984-ben először látogattam Tatára, rögtön a szívembe zártam, s második otthonomnak tekintem a várost – vallotta meg az ünnepelt.

A rendezvény záró mozzanataként Erich Gscheidle fogadta a kígyózó sorban álló barátok gratulációját.