A koronavírus információs vonal telefonszáma: (06-80) 277-455; (06-80) 277-456

Értékekről szólt a főapát az Európa-napon

Európa-napot rendeztek az Eötvös József Gimnáziumban, melynek díszvendége Várszegi Asztrik, pannonhalmi főapát volt. A program a német nyelv jegyében zajlott, éppen ezért az előadások is németül hangzottak el. Barsi Éva igazgató elmondta, hogy az intézmény diákjai rendkívül nyitottak az európai nyelvekre: a közelmúltban holland vendégek jártak Tatán, akkor az angol uralkodott, aztán spanyol nyelvi vers-és prózamondó versenyen mérették meg magukat a diákok.

 

- Most pedig a német nyelv van a középpontban. Várszegi Asztrik főapát urat a német nyelvi lektorunknak, Guth Richárdnak köszönhetően sikerült meghívni. Előadása az értékekről szól, hiszen nemcsak oktatunk, hanem nevelünk is és az értékek mentén igyekszünk követendő példát mutatni diákjainknak – ismertette Barsi Éva.

 

A főapát régi kapcsolatot ápol a német nyelvi lektor családjával, ezért szívesen tett eleget a meghívásnak, nemkülönben pedig maga is rendelkezik tanári végzettséggel is. Nagy empátiával szólt a díszteremben összegyűlt diákokhoz, s német nyelű előadásában időnként magyarul is megerősítette mondanivalóját. - Az európai értékekről mondtam el a fiataloknak azt, amit mindenképpen át szerettem volna adni nekik. Mivel katolikus szerzetes vagyok, elsősorban az evangéliumi értékekről, azok társadalmi leképeződéséről beszéltem. Azt gondolom, amikor a diákok elvont fogalmakat hallanak, tudniuk kell azt is, hogy azok forrását hol kell keresni és mindennapi életükben hogyan tudják azokat megvalósítani. Például a keresztény hagyományban a felebaráti szeretet az egyik ilyen érték. Ma ezt már nem így mondjuk, de van szolidaritás, a másik személy megbecsülése, jogainak tiszteletben tartása. Ez mind ebbe az ősi fogalomkörbe tartozik. Ezért is mondhatjuk azt, hogy Európa gyökerei az elvilágiasodás ellenére is alapvetően biblikus bázison, keresztény talajon nyugszanak – hangsúlyozta a pannonhalmi főapát.