A koronavírus információs vonal telefonszáma: (06-80) 277-455; (06-80) 277-456

Magyar Tájdíjat nyert Tata

Januárban írták alá a Gerecse Natúrpark alapító okiratát huszonkilenc önkormányzat és húsz civil szervezet összefogásával. A natúrpark névhasználati cím adományozó ünnepségét pedig a napokban Tatán tartották az Eötvös József Gimnázium patinás dísztermében. A cím használatára jogosító okleveleket dr. Fazekas Sándor, vidékfejlesztési miniszter adta át a csatlakozó települések és civilek képviselőinek.

 

- Ez a hetedik magyarországi natúrpark, mely jóval szélesebb területet ölel át, mint egy tájvédelmi körzet. Ez óriási lehetőség, hiszen a tájjal kapcsolatos fejlesztéseket, beruházásokat, az értékvédő tevékenységet össze lehet hangolni, és olyan turizmusfejlesztésre kerülhet sor, mely a tájat megkíméli. Sokan, akik az M1-es autópálya mellett elszáguldanak, nem is gondolják, mennyi szépség húzódik meg a környéken – nyilatkozta dr. Fazekas Sándor.

 

Tata városa és az Által-ér Szövetség is részese lett a natúrparknak, melynek jelentőségéről Michl József tatai polgármester, a szövetség elnöke beszélt. - Újabb olyan eszköz ez a kezünkben, mellyel az Által-ér völgyét, a Gerecsét, Tatát oly módon is be tudjuk mutatni, mely nem csupán egy természetvédelmi terület, hanem a léterjött szövetség az emberi élet és a környezet lehető legjobb alakítását szolgálja – vélekedett Michl József.

 

A natúrpark célja az is, hogy támogatást teremtsen a tájra jellemző helyi termékekhez és szolgáltatásokhoz, hozzájáruljon a természeti és kulturális értékek, hagyományok megőrzéséhez. Tata nemcsak a Gerecse Natúrpark kapcsán volt érintett az ünnepségen, hanem azért is, mert itt hirdették ki a Magyar Tájdíj pályázat nyerteseit, s az első helyezést Tata városa kapta. Itt nemcsak a természeti szépségeket díjazták, hanem azokat a példaértékű tetteket, melyekkel egy közösség vagy egy szervezet hozzájárult a táj és a táji örökség megóvásához, fejlesztéséhez.

Az Által-ér Szövetség pályázott, a programot Musicz László, titkár dolgozta ki. Ez tartalmaztaa Gerecse hegység és az Által-ér völgy ökológiai szemléletű rehabilitációját, a korábban a bányászatáról ismert táj ökoturisztikai értékű fejlesztését.

 - Ezzel az eredménnyel mi képviselhetjük hazánkat az Európa Tanács Táj Díja 2013. évi pályázatán- ismertette Michl József, s bemutatta azt a Tatáról szóló kisfilmet, mely összefoglalja a pályázat tartalmát.