A koronavírus információs vonal telefonszáma: (06-80) 277-455; (06-80) 277-456

Honvédelmi hagyományok kiváló őrzője

A Magyar Honvédség hagyományainak ápolásában nyújtott kimagasló, eredményes tevékenysége elismeréseként nyújtottak át emlékplakettet a baji Laborc Györgynek. A kitüntetést a Honvédelmi Minisztérium államtitkárától, Vargha Tamástól vette át a jutalmazott.

 

Laborc György gyermekkorától gyűjti a katonai múlt relikviáit, melyek között igazi ritkaságok is fellelhetők. A hobbi, mely mára már szenvedéllyé vált, egy kicsit családi örökség is, hiszen édesapja a Horthy-hadsereg tisztje volt. Szívéhez legközelebb a katonai egyenruhák állnak, az 1920 és 1945 közötti időszakból szinte teljes a kollekciója, minden alaptípus megtalálható benne.

- Sok kedvencem van, de legjobban azt a huszár vezérezredesi nagy társasági ruhát szeretem, mely korában is a legjobb minőségű anyagból készült, a legjobb szabó által. Ez egy zsinórós darab, 1901 és 1938 között használták, egyedi, a hadtörténeti múzeumban sincs ilyen, s még az orosz fronton is kint volt az öltözet – mondta a kincsről Laborc György.

 

Laborc György személyesen mutat be a gyűjteményből néhányat Dr. Tóth Lászlónak a magyar királyi honvédség egyenruháiról szóló könyvében. A viseletek majd’ mindegyikéhez fűződik valamilyen érdekes történet, melyeket akár egy rendhagyó történelem órán is érdemes lenne elmesélni.

- Az egykori tisztekből jó néhányan a háború után Amerikában leltek otthonra, s a tőlük megmaradt ruhákat is igyekeztem megszerezni. A 60-as-70-es években lehetett a legtöbb ritkaságra rábukkanni, mert akkor még éltek ezek a katonák – tájékoztatott a gyűjtő. Laborc György barátaival két évvel ezelőtt létrehozta a Magyar Királyi Szent István 3. Honvéd Gyalogezred Hagyományőrző Egyesületet.

Ez a szervezet az egykor Tatán, a mai Vaszary iskola épületében állomásozó ezred emlékét hivatott őrizni. Emellett tagja a Történelmi Vitézi Rendnek is, melynek hasonló a küldetése.

 

- Szívvel-lélekkel dolgozunk a Vitézi Rend szervezetének elismeréséért szerte az országban. Sok helyre hívnak minket katonai megemlékezésekre, ünnepségekre, határon innen és túl, ahol méltóképpen, sokszor korabeli egyenruhákban próbáljuk képviselni a magyarságot, s a katonaeszményt – vallotta meg Laborc György.