A koronavírus információs vonal telefonszáma: (06-80) 277-455; (06-80) 277-456

Száz éves a Szivárvány Óvoda

Az elmúlt héten ünnepelte századik születésnapját a Szivárvány Óvoda. A nem mindennapi jubileumi évfordulóhoz kapcsolódóan minden napra jutott valamilyen különleges tevékenység is.

 

Az 1800-as évek végén egy törvény mondta ki, hogy a 15 ezer forint feletti adóval rendelkező községek kötelesek óvodát építeni. Ennek következményeként Tóváros község 1898-ban vásárolta meg az Agostyáni út 220. szám alatti házat. Ám csak 14 év múlva készült el az óvoda, 1912-ben, melynek bekerülési költsége közel 7500 korona volt. Ez az épület állt a mai Szivárvány Óvoda helyén.

A tóvárosi óvodát 1945-ben, a második világháború idején kétszer is bombatalálat érte, szükségessé vált a rekonstrukció. Az új óvoda építésére a község képviselő-testülete 1948-ban költségvetéséből 30 ezer forintot tett félre. A teljesen felújított intézményt pedig 1949-ben adták át használóiknak. Berczeli Edit, a jelenlegi óvodavezető elmondta, hogy az 1960-as években bővítették az épületet új szárnnyal, akkor három csoporttal működött.

- Most kétcsoportos intézmény a Szivárvány Óvoda, hatvan kisgyereket fogad be. Tálalókonyhával és hatalmas tornaszobával rendelkezünk. Nevelési programunkban kiemelt figyelmet fordítunk a környezeti nevelésre és az egészséges életmódra – tájékoztatott Berczeli Edit.

A jubileumi hetet bábelőadással, születésnapi tortával is színesítették. Aztán a gyerekek és az óvó nénik közösen sütöttek száz darab süteményt.

 

- Ezeket meg is kóstoltuk, s a szülőkkel együtt barkács-délutánt tartottunk, aztán száz lépést tettünk az Angolparkban mozgásos játékos vetélkedő kíséretében. Meghívtuk a régi óvodásokat és régi kollégákat is egy kötetlen beszélgetésre, az emlékek felelevenítésére – mondta az intézményvezető.

A záró rendezvényen Michl József polgármester is köszöntőt mondott a jeles ünnepen, majd zenés műsort hallgathattak meg a jelenlevők. Ennek keretében a mostani óvodások közül is felléptek néhányan, valamint a Fazekas iskola hatodikosai, egykori szivárványosok zenéltek. Az óvoda kollektívája - Berczeli Edit intézményvezető, Arosné Hudák Barbara, Némethné Gleichauf Ágnes és Lugosi Ildikó óvónők, Hartman Éva, Somogyi Regina dajka, valamint Riskó Éva konyhai dolgozó - kitett magáért, hogy az ünnepet meghitté, emlékezetessé varázsolja.