A koronavírus információs vonal telefonszáma: (06-80) 277-455; (06-80) 277-456

A boldogság a képeire van írva

A Református Gimnáziumban nyílt meg H. Katona Erzsébet festőművész tárlata, mely sok érdeklődőt vonzott A helybéli alkotó nem tartozik a gyakran kiállító művészek közé, de munkáira mindig rengetegen kíváncsiak. H. Katona Erzsébet Kisbéren született, s rajztudása már korán megmutatkozott. Az iparművészeti főiskolán szerzett diplomát a textil-tanszakon táska-cipő tervezőként.

 

Kezdetben a budapesti divatintézetben dolgozott, gyermekei születését követően azonban az ingázást már nem tudta vállalni. Elvégezte az egri tanárképzőt is, s rajztanárként ment nyugdíjba. - Nagyon szép, érdekes feladatként éltem meg. A gyerekek tüneményesek voltak, szerettem tanítani – mesélte. A festést Tatára költözésük után, a ’90-es években kezdte, s azóta – ahogy ő fogalmaz – életprogramjává vált, szabadidejét teljesen kitölti az akvarellek készítése.

 

- Férjem élsportoló volt, sokszor távol az otthontól. A gyerekek nevelése mellett rátaláltam a festésre. Ez meghatározó időszak volt az életemben. Közel lakunk a tóparthoz, a természethez. Amint időm engedi, már megyek is ki festeni, ez kiegyensúlyozottságot ad számomra. Tatán már majdnem minden izgalmas témát megfestettem, de ezt soha nem lehet megunni. Minden évszakban, napszakban más és más ugyanaz a táj. Folyamatosan új nézőpontokat fedezek fel, ahonnan érdemes képet készíteni. Eljárok néha Tatabányára a Bányász Képzőművész Körbe, mert ott modell is van, s lehetőség adódik portrérajzolásra. Főként az érdekes, érett, karakteres arcokat szeretem, igazából azokból lehet különleges képeket kihozni – mondta a művész.

 

H. Katona Erzsébet alkotásai azonnal felismerhetők: a finom vonások, lágy kontúrok, a ragyogó fehérek, a magával ragadó kompozíciók egyedivé varázsolják a festményeket. - Az akvarell gyors munkát igényel, s akkor a legjobb, ha friss, ropogós a kép. A téma sokszor adja magát. Most például egy virágcsendéleten dolgozom. Leginkább a délelőtti és kora délutáni időszakban szeretek festeni, akkor a legcsodálatosabbak a fények – mondta az alkotó, aki nemrégiben ünnepelte hetvenedik születésnapját, bár ez egyáltalán nem látszik rajta.

- A festés az életem ajándéka. A Jóisten adott nekem munkabírást, munkakedvet, szép családot. A férjem teljes mértékben támogatott, segített a kiállítás szervezésében. Boldog, megelégedett ember vagyok – vallotta meg H. Katona Erzsébet.

 

A tárlatot, mely december 7-ig látható a gimnáziumban, Kövesdi Mónika művészettörténész ajánlotta a látogatók figyelmébe.