A koronavírus információs vonal telefonszáma: (06-80) 277-455; (06-80) 277-456

A száz éves évfordulóra megújult a díszterem

A tatai Eötvös József Gimnázium főépülete az idén lett száz éves. A szép évforduló alkalmából sokak összefogásával sikerült felújítani a dísztermet, melyet ünnepélyesen adtak át. A nagy eseményt óriási érdeklődés övezte, összejöttek a jelenlegi és egykori diákok, tanárok, valaha itt tanítók és sokan mások.

 

Az egykori piarista gimnázium, majd az Eötvös Gimnázium diájának lenni is dicsőség volt. Tata, a honi piarista világ egyik központjaként csodálatos miliőt teremtett vallásos és nem vallásos embereknek egyaránt a katolikus tanító szerzetesrend útmutatásainak köszönhetően.

A szeretet, a nyugalom, a gyermekek neveléséről való különleges gondoskodás jellemezte a piaristákat. Ezt emelte ki ünnepi beszédében Michl József polgármester, országgyűlési képviselő.

– Száz éves ez az épület, de a gimnázium története 250 évre vezethető vissza. Annak idején az oktatási intézmény kinőtte kereteit, szükség volt egy új gimnázium építésére. A piarista tanítói rendet kérték fel az oktatásra, és ez az épület kiállta a történelem viharait – emelte ki a polgármester, a ki szintén Eötvös-diák volt annak idején.

– Szívmelengető, hogy a szülők kezdeményezték a gimnázium megújulását, és ennek első lépéseként ez a gyönyörű díszterem kapott új köntöst. Az élet nem áll meg, és önkormányzatunk, lehetőségeihez mérten szintén segít a teljes megújulásban. Ezen kívül még a pályázati lehetőségeket is keressük, hogy ez a tatai oktatási intézmény a régi fényében tündököljön újra. Isten éltesse még sokáig Tata patinás gimnáziumát.

 

Barsi Éva, az Eötvös József Gimnázium igazgatója hasonló szellemben szólt a jelen lévőkhöz, és ismertette a gimnázium történetét. Közben az intézmény diákjai szép és színvonalas műsorait hallhatta a közönség, Petrozsényi Eszter tatai színművésznő is fellépett. Az iskola alapításával járó anyagi terheket gróf Esterházy Ferenc vállalta, s az inétzmény vezetésére felkérte a piarista tanító rendet. A gimnázium alapításáról szóló szerződést 1765. január elsejével állították ki, amelyet Mária Terézia királynő is jóváhagyott. A hatosztályú gimnáziumban a tanítás 1765. november 13-án kezdődött. 1892-ben napirendre került a kisgimnázium korszerűsítésének a kérdése. Az addigi épületeket átalakították, rajz- és tornateremmel bővítették, a szertárakat a kor kívánalmainak megfelelően felszerelték. Az iskola történetében jelentős fejezet a századforduló. A nagygimnázium megnyitását 1910-ben engedélyezték. 1914-ben már nyolcadik osztály is működött, és még ebben az évben az intézményben először tettek érettségi vizsgát a tanulók.

 

Az iskola jelenlegi épületét 1911-ben kezdték építeni és 1912-ben már megkezdődött benne a tanítás. Éppen száz éve, ezt a dátumot ünnepeljük most.

 

2008-ban fenntartóváltáson ment keresztül az intézmény.

 

Komárom-Esztergom megye önkormányzata, amely 1996-tól látta el a fenntartó feladatait, 2008-ban Tata város kiemelten közhasznú intézménye, a Városkapu Zrt. kapta meg a gimnázium és a kollégium ellátásával járó teendőket.