A koronavírus információs vonal telefonszáma: (06-80) 277-455; (06-80) 277-456

Négy mérkőzéssel avatták fel a felújított Eötvös-sportcsarnokot

Az Eötvös József Gimnázium felújított sportcsarnokát négy mérkőzéssel és avatóbeszédekkel ünnepelték meg a házigazdák, valamint a csarnokot használó sportolók és a felújítást segítők. Az Eötvös József Gimnázium sportcsarnoka, az iskolai foglalkozásokon túl, a Tatai Atlétikai Club (TAC) kézilabda csapatainak is otthont ad. A meglehetősen rossz állapotban lévő épület régóta várt felújítása mögött ismét Tata Város Önkormányzata és a Tatai Környezetvédelmi Zrt. (TKV) összefogása áll. Ezentúl igazi NBI-es minőségű pályán állhat ki a TAC női felnőtt csapata az NBII, a férfiak az NBI/B bajnokságban.

 

Az Eötvös József Gimnázium sportcsarnokát évtizedekkel ezelőtt építették. Az akkor még modernnek számító csarnok mára, szerencsére az aktív használatnak, meglehetősen rossz állapotba került: a tető jó ideje beázik, a padlózat balesetveszélyes és számos ízületi sérülést okozott már.

 

A sportcsarnokot az iskola és a Tatai Atlétikai Club (TAC) kézilabda szakosztálya közösen használja, így a felújítás sokak számára jelenti újra minőségi sport lehetőségét. A felújítás alatt sem a diákok, sem a sportolók nem használhatták az épületet. A Tatai Atlétikai Club kézilabda csapatai kénytelen voltak „albérletben” edzeni és bajnoki mérkőzéseiket lejátszani. A második vonalban szereplő férfi csapat egyik, papíron hazai találkozóját például a csaknem 20 kilométerre lévő Tarjánban kényszerült lejátszani.

 

Lázár Ottó, a TAC elnöke szerint a felújított csarnok nagy segítségére lesz a kézilabdásoknak:

„A célunk az, hogy minél több gyerek szeresse meg a kézilabdát, ismerje meg ezt a közösségépítő csapatsportágat. A versenysportot illetően pedig a férfi csapat a bajnokság első négy hely valamelyikét célozta meg. Ehhez kell egy igazi hazai pálya, ahol egy látványos kézilabdát játszó, igazi közösséget alkotó, nézők számára szerethető csapat játszik hétről-hétre.”

 

A csarnok egyik legnagyobb problémája a tönkrement tetőszerkezet okozta. Egy nagy viharban megsérült tetőn a cserepek el kezdtek mállani, az eső beesett a terembe. Tata Város Önkormányzatának képviselőtestülete ekkor úgy döntött, hogy kicseréli tetőt.

„Magyarországon most vezetjük be a mindennapos testnevelést. Nagy lendületet kapott a sport nemcsak az olimpiának köszönhetően, hanem a társasági adóból adható támogatásoknak köszönhetően is. Ez a mostani beruházás, szép példája az összefogásnak, a TAC, a város és a támogatók között. Most végre itthon láthatjuk csapataink játékát, a gimnázium is örülhet, hiszen egy megújult és most már biztonságos helyen folyhat a mindennapos testnevelés is. Köszönet minden támogatónak, kiemelten a Tatai Környezetvédelmi Zrt-nek. Gratulálok Lázár Ottó elnök úrnak, aki elérte, hogy "újra itt(hon) van a nagy csapat"!” – mondta a csarnokavatón Michl József polgármester.

 

A városvezető hozzátette, hogy az önkormányzat reményei szerint a most elkészült tetőhöz legalább húsz évig nem kell majd hozzányúlni.

A Tatai Környezetvédelmi Zrt. támogatásával a balesetveszélyessé vált padlózatot új sportpadlóval váltották fel és kifestették a csarnokot. Ezentúl lehetősége nyílik még a TAC-nak a verseny lebonyolítását támogató egyéb eszközök beszerzésére, mint a hangosítási rendszer, az eredményjelző cseréje is.

„Cégünk tatai, én tatainak vallom magam. Most cégvezetőként teljesen természetes, hogy nem felejtettem el honnan jöttem. A TAC egy híres, 100 éves egyesület, amely mindig fontos szerepet játszott Tata és az ország sportéletében. Nagyon jó látni, hogy a felújítás után végre megfelelő körülmények között edzhetnek, versenyezhetnek az itt sportolni vágyók és igazi otthona lehet a kézilabda csapatoknak!” - mondta a csarnokavatón Fülöp Judit, a Tatai Környezetvédelmi Zrt. igazgatósági tagja. Az önkormányzat és cég az sportév kezdetétől a Tatai Atlétikai Club fő támogatója. A tatai kézilabda korábbi hírnevét szeretnék visszahozni, illetve ezzel is támogatni a tatai sportélet fellendülését.

A TKV Zrt. támogatásával fedezi a kézilabda utánpótlás csapatok teljes éves költségvetését: a tao-s pályázat keretében beindított programhoz a cég az önrész mellett a tao összegét is az egyesület rendelkezésére bocsátja. A felnőtt csapat éves költségvetésének több mint felét szintén a Tatai Környezetvédelmi Zrt. biztosítja.

„Tatai cég vagyunk, felelősnek érezzük magunkat a város iránt. Fő tevékenységünk a környezetvédelem, a környezet állapotának javítása. Ebbe tágabb értelemben beletartozik az is, hogy lehetőségeinkhez mérten segítünk megoldani a helyi gondokat, problémákat. Most egy igazi tatai érték, a nagy múltú TAC került veszélybe. Tatán a sport mindig fontos szerepet játszott, a tatai sportélet pedig gyakorlatilag egyet jelent a TAC-cal, ezt minden tatai tudja. A TAC évtizedeken keresztül kiemelkedő szerepet játszott a város és az ország sportéletében, sok ember életére volt pozitív hatással, nem hagyhattuk, hogy egyszerűen eltűnjön” – tette hozzá Fülöp Judit.