A koronavírus információs vonal telefonszáma: (06-80) 277-455; (06-80) 277-456

Befejeződött az Öreg-tó és Által-ér rehabilitációja

Az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság 1,3 milliárd forint vissza nem térítendő Európai Uniós támogatást nyert a vízgyűjtő terület megújítására. A beavatkozás Dunaalmás, Naszály, Tata, Tatabánya, Környe, Kecskét települések esetében kül- és belterületeket is, míg Szomód, Vértesszőlős, Bokod és Oroszlány településeknél csak külterületeket érintett. A kivitelezés befejezése alkalmából ünnepélyes záró rendezvényt tartottak az Öreg-tó partján.

 

Németh József, az ÉDUVIZIG igazgatója röviden bemutatta a projektet.

- A beruházás során elsősorban állami, s néhány helyen önkormányzati tulajdonú létesítmények kerültek felújításra, átalakításra. Korábban problémát okoztak azok az árhullámok, melyek bekerültek az Által-ér levezető-rendszerébe, ugyanakkor 2001 és 2003 között több alkalommal jelentős vízkészlet-hiány is jelentkezett az Által-éren. Mindkét jelenség kiküszöbölése célja volt a projektnek. Emellett az ökológiai egyensúly, a növény- és állatvilág életfeltételeinek javítása is cél volt – emelte ki Németh József.

 

A beruházás keretében megtörtént a levezető-rendszer part- és mederrendezése is. Összesen negyvennégy műtárgyat felújítottak, átépítettek. Például az Öreg-tó fontos műtárgyait, így a Vecserei, a Szentjánosi, a Cziffra-malmi, a fenékleürítő és a Pötörke-malmi zsilipeket is. Elkészült a tó keleti parti fövenyének helyre állítása, esztétikus szakasz jött létre. Mindez természetközeli állapotot idézett elő, mely hatására fokozódik a tó öntisztuló képessége is. A tóparti sétány kialakítása pedig emeli a környék turisztikai értékét.

 

Michl József, országgyűlési képviselő, Tata polgármester beszédében köszönetet mondott mindazoknak, akik a rehabilitáció megvalósításában valamilyen módon részt vettek, többek között a Tatai Öreg-tóért Közalapítvány vagy az Által-ér Szövetség.

- „Tata áldott a vizek által” – ez a gondolat Mikoviny Sámuel óta jellemzi a várost, de ahhoz, hogy ez valóban áldás, s ne átok legyen az itt élők számára, ahhoz mindenkinek tennie kell. A mostani rehabilitációt követő állapot már nagyban közelít ahhoz, amit sokan várunk. A projekt jelentős része Tatán érezteti hatását, s már az idei nyáron rendkívül népszerű volt a kialakított föveny. A most lezáruló munkálatokat a rehabilitáció első ütemének tekinthetjük, mert bőven akad még feladat. Például a tó tisztításáért további lépéseket kell tenni – hangsúlyozta Michl József.

 

Az ünnepség hivatalos részét követően a meghívottak megtekintették a megújult Vecserei zsilipet.