A koronavírus információs vonal telefonszáma: (06-80) 277-455; (06-80) 277-456

A Fényes-fürdő turisztikai vonzerejének növelése a cél

Rendkívüli testületi ülést hívott össze a polgármester, melyen egy napirendi pontot tárgyaltak a városvezetők. Az Új Széchenyi Terv keretében megjelent a „Turisztikai attrakciók és szolgáltatások fejlesztése” című pályázati felhívás. Tata Város Önkormányzata e felhívás keretében szeretne ökoturisztikai fejlesztést megvalósítani a Fényes Fürdő területén.

 

A konstrukció célja, hogy hozzájáruljon a hazai turizmus fejlesztéséhez, jövedelemteremtő és munkahelyteremtő képességének javításához. A pályázat száz százalékos támogatottságú, éppen ezért kár lenne kihagyni a lehetőséget. Az ülésen Michl József polgármester elmondta, hogy a pályázat megjelenését követően a városban több területet is megvizsgáltak.

 

- A jelen körülmények között a költségvetésben már régóta szereplő tanösvény kialakítását tartjuk megvalósíthatónak a Fényes-fürdőn. Ez a terület turisztikai vonzerejét erősítené, annak az egyedülálló természeti szépségnek a kiemelését, mely itt található. A beruházás összesen 130-140 millió forintot tenne ki a járulékos költségekkel együtt – tájékoztatott Michl József.

 

A Fényes Fürdő területe védett természeti élőhely. A természeti értékek bemutatása érdekében tanösvény és természeti bemutatóhely is megvalósításra kerülne a projekt során. A tanösvény egy része szabadon látogathatóvá válna az érdeklődők előtt. Kiépítése cölöpökre állított telített deszka hídállásokkal készülne, a talajszinttől némileg kiemelt járófelülettel. A tanösvény éger-láperdőn átvezető szakasza pallóhíd kiépítésével járható majd be. Az ösvény mellett bemutató-tájékoztató táblák kerülnének kihelyezésre. Kiépítésre kerülne továbbá egy szakaszvezetővel bejárható zárt útszakasz a vizes területek fölött cölöpökön álló pallóhidas korlátokkal ellátott kiépítéssel, fotó-leshellyel, éjszakai madármegfigyelő hellyel.

 

A helyi önkormányzatok által benyújtandó pályázatoknál minden esetben szükséges a pályázat benyújtásához a képviselő-testület jóváhagyó határozata, ez indokolta a rendkívüli ülés összehívását.