A koronavírus információs vonal telefonszáma: (06-80) 277-455; (06-80) 277-456

A diákolimpikonok néhány éven belül az informatika éllovasaivá válnak

Ismét rangos verseny helyszíne volt az Eötvös József Gimnázium. Az elmúlt héten a 19. Közép-Európai Informatikai Diákolimpiát rendezték meg az intézményben. Az idei olimpia szervezését nagy nemzetközi érdeklődés kísérte. Tizenkét országból közel 80 résztvevő érkezett a hétnapos, gazdag kulturális programokkal kiegészített megmérettetésre.

 

A főrendező a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság volt. A szervezők célja volt többek között Magyarország szélesebb körű megismertetése is, éppen ezért választották Tatát, e festői szépségű várost helyszínül.
A szellemi próbák a gimnáziumban zajlottak, de természetesen városnézés és kulturális programok is helyet kaptak a versenyen. Az olimpián Csehország, Horvátország, Lengyelország, Magyarország, Németország, Románia és Szlovákia mint az olimpiai mozgalom alapító országai; valamint meghívottként: Bulgária, Hollandia, Izrael, Svájc, és Szlovénia képviseltette magát.
A záró rendezvényen adták át a bronz, ezüst és aranyérmeket a diákoknak. A magyar fiatalok remekül szerepeltek, bronz és ezüst érmeket szereztek.

A legjobb magyar versenyző Mezei Balázs, a budapesti Fazekas Mihály Gimnázium tanulója volt, s megosztotta velünk élményeit.

- Egy algoritmust kellett kitalálnunk egy feladatra, ezen kívül ezt beprogramozni és tesztelni. A program sebességének is megfelelőnek kellett lennie. Ez a szereplés egyetemi jelentkezésnél sokat számít, de állásinterjúknál is jól jöhet. A cambridge-i egyetemre jelentkeztem, s ott is megemlítettem a korábbi olimpiai részvételeimet is – mondta a fiatalember, aki éppen túl van az érettségin.

 

Balázs azt is hozzátette, hogy a szervezéssel is nagyon elégedett volt.
- Kiváló szállást, étkezést kaptunk, s ismerkedésre is adódott lehetőség. Gulyáspartit rendeztek nekünk, sporteseményeket és Komáromba is kirándultunk – tájékoztatott a legjobb hazai versenyző.

 

Az olimpia fővédnöke Hoffmann Rózsa, oktatásért felelős államtitkár volt. Az államtitkár asszony a záró rendezvényen nem tudott részt venni, azonban gondolatait elküldte, melyeket Michl József országgyűlési képviselő, polgármester tolmácsolt.

- Mindaz, amit az informatika létrehoz, az emberi elme termése, benne az ember kreativitása, logikája, felfedező-képessége. Az informatika eredménye más kutatás, fejlesztés megvalósítását szolgálja. A közép-európai fejlődés kulcsszava a befektetés, s az oktatás maga is ilyen. Akik ezen az olimpián részt vettek, azok befektetése mindenképpen megtérül – hívta fel a figyelmet Hoffmann Rózsa.

Az abszolút nagydíjat egy romániai diák vihette haza.

 

Az átadás után Alföldi István, a Neumann János Társaság elnöke - mely szervezet a hazai informatikai élet meghatározó szereplője - szólt a megjelentekhez.
- Fontos a civil társadalom bevonása a tudomány által szolgáltatott előnyökbe, s ez a felelősség az itt versenyzőkre is vonatkozik. Akik most itt vannak, azok néhány éven belül az informatikai szakma élvonalához tartoznak majd, mely – akármilyen hihetetlen – hiányszakma, s az előrejelzések szerint a jövőben még inkább az lesz – mondta Alföldi István.

 

A rendezvényt Benczúr András, az olimpia elnöke zárta, aki megköszönte a támogatók, többek között Tata városa és az Eötvös József Gimnázium munkatársainak segítségét is.