II. fokú hőségriasztás: csütörtökig tart a kánikula!

Az országos tisztifőorvos II. fokú hőségriasztást ad ki 2012. június 18. hétfő 12.00 órától június 21. csütörtök éjfélig az ország egész területére vonatkozóan. Ezeken a napokon a napi átlag hőmérséklet eléri a 25 fokot, ami fokozott óvatosságot követel minden állampolgártól saját és környezete egészsége érdekében.

 

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint Magyarország legtöbb részén – területileg még pontosan be nem határolható módon – a napi középhőmérséklet a következő napokban 25 fok körül alakul; kedden, szerdán és csütörtökön néhány megyében a 27 fokot is meghaladhatja. A jelenlegi számítások szerint csütörtök éjjel, pénteken napközben érkezhet egy hidegfront, amely több fokkal mérsékelheti a meleget.

 

Várható minimum és maximum hőmérsékletek:

 

 június 18. hétfő:

 

 napközben 31, 34oC

 június 19. kedd:

 hajnalban 14, 20oC

 napközben 32, 35oC

 június 20. szerda:

 hajnalban 15, 21oC

 napközben 33, 36oC

 június 21. csütörtök:

 hajnalban 16, 22oC

 napközben 33, 36oC

 

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatal kéri az ország lakosságát és a hazánkban tartózkodókat, hogy a nagy melegben fogyasszanak több folyadékot. 11.00-15.00 óra között semmiképpen ne tartózkodjanak a tűző napon. Védjék bőrüket a leégés ellen megfelelő öltözködéssel és napvédő készítmények alkalmazásával. Vegyék igénybe a hűtött helyiségeket.

 

További információk:

www.katasztrofavedelem.hu

www.antsz.hu

A hőségriasztás fokozatai, fontos tanácsok hőség idejére (video):

http://youtu.be/EXYGuZ3GBWE

(megszólal: Dr. Páldy Anna, főigazgató helyettes, Országos Környezetegészségügyi Intézet)

 Kérjük, hogy mindenki fokozottan tartsa be az egészségmegőrzésre vonatkozó tanácsokat.